Back to Blog

Is arbeidsvriendelijk net zo belangrijk als efficiëntie?

1080x608_CMK_MarinoKester2

Arbeidsvriendelijkheid wordt steeds belangrijker, ook in de tuinbouw. Marino Kester van C&M Kester ging 13 jaar geleden samen met Cornee Kester de uitdaging aan om te starten met automatisering. Door te praten en kijken bij collega-tuinders ontdekten zij hoe automatisering hun kon helpen.

De eerste stap is dat de planten naar jou toe moeten komen en jij niet naar hen. Dat kost veel tijd en arbeid en daarmee veel geld. Hiervoor moesten zij korte banden naar een andere kap verplaatsen. Dit duurde ongeveer 25 minuten en de banden waren zwaar. Met Vision, het afleversysteem en het centraal bestuurde WPS transportbandensysteem, gaat het verplaatsen van de planten twee keer zo snel en zijn de arbeidsomstandigheden geoptimaliseerd.

Uitbreiding kas voor fuchsia’s, cyclamen, helianthus, porulaca’s en poinsettia
C&M Kester voegde in 2021 circa 6.500 m² extra teeltruimte aan de huidige 33.000 m² toe. Naast teeltruimte kwam er ook ca. 900 m² bedrijfsruimte bij. Het huidige WPS-systeem is uitgebreid en geoptimaliseerd om de gewenste productiecapaciteit te realiseren.

‘’Sinds oktober 2021 is de kas uitgebreid en deze willen we continu vol zetten met potplanten. Door ook hier de systemen van WPS te plaatsen kan dat. Snelheid, arbeidsvriendelijkheid en degelijke materialen maakt het een fijn systeem voor ons. We vinden het belangrijk dat het proces van de planten snel en makkelijk gaat. Maar ook de arbeidsomstandigheden voor de werknemers zijn verbeterd. De planten worden afgeleverd bij de werknemers die ze makkelijk kunnen inpakken.’’

Willem Jan Hoogduin, internationaal accountmanager bij WPS: “WPS en C&M Kester werken al bijna 15 jaar samen aan de automatisering van het teeltproces. De recentste uitbreiding is voorzien van onze nieuwste technieken, welke zorgen voor een stabiel en betrouwbaar transportsysteem. Dankzij de modulaire ontwikkeling is het uitermate geschikt om te integreren in bestaande systemen van WPS. Het hele proces, vanaf verkoop tot oplevering verliep voor beide partijen prettig en binnen de afgesproken termijnen.”


Tijd over voor blije medewerkers
Met de tijd die de WPS-systemen Marino oplevert, kan hij aandacht steken in innovaties. Zoals het inplannen van een nieuwe invoerlijn, waardoor er twee keer zoveel planten verplaatst worden via het transportsysteem. Dit bespaart weer extra tijd. ‘’Ik vind het naast de snelheid en efficiëntie ook belangrijk dat de medewerkers het naar hun zin hebben en hun werkomstandigheden goed zijn. Als dat zo is en alles draait als een geoliede machine dan krijg ik energie. Maar er is ook tijd over voor een rondje wielrennen in het Westland of bij de voetbalclub kijken.”

De emoji’s die passen bij Marino Kester: 🌻 😅 👌

Meer lezen over C&M Kester? Lees hier een eerder artikel > C&M Kester gunt WPS opdracht voor afleverbuffer en transportsysteem

C&M Kester gaat binnenkort uitbreiden! Circa 6.500 m² extra teeltruimte wordt aan de huidige...

Read more
Hoe ga je om met arbeidskrachten in de toekomst?

Arbeid in de tuinbouw: wat zijn de ontwikkelingen naar de toekomst?

Het is in de tuinbouw steeds lastiger om goede arbeidskrachten te vinden én te houden. Hoe zorg je...

Read more