Back to Blog

Robur robot rijdt over SmartFlo Track van WPS

1080x608_MG_ROBUR-WILLEM

Vanaf nu is het beschermen van het gewas voor The Mastergrowers in De Lier een stuk makkelijker geworden. De gewasverzorgingsrobot van Robur Holland rijdt over de SmartFlo track van WPS en zorgt nu voor betere en gelijkmatigere verzorging van de Hortensia’s en bovendien gaat het nu sneller en makkelijker. Voor WPS en Robur is deze samenwerking het voorbeeld van krachten bundelen en samen komen tot handsfree oplossingen.

Het werk is leuker geworden

Alex Stolze, teeltleider bij Mastergrowers: “We zijn blij met de oplevering van de robot. We hebben vorig jaar beiden partijen uitgenodigd met onze vraag, want we zochten naar een minder arbeidsintensieve oplossing voor het verzorgen van ons gewas. Met het bundelen van de krachten van WPS en Robur hebben ze elkaar gevonden en het is voor ons tot een perfecte oplossing gekomen.”

Alex vervolgt: “Tot nu toe ging het spuitwerk met de hand, waarbij we vaak ’s ochtends heel vroeg al startten om het af te krijgen. Bovendien was het wel een kunst om het goed en zorgvuldig te doen. En uiteindelijk zijn er nauwelijks medewerkers beschikbaar om deze klus wekelijks uit te voeren.
Met de robot rijdend over de WPS SmartFlo Track, is het werk veel makkelijker geworden. Zeker met het remmen van de teelt – dat moet heel nauwkeurig – werkt de semi-automatische robot nu heel gemakkelijk. Met de optie van de afstandsbediening kunnen we heel eenvoudig verschillende plantvakken een eigen plant- specifieke behandelen geven. Bovendien is het werk nu ook een stuk leuker en sneller, waardoor we niet meer voor dag en dauw op hoeven om dit op tijd af te hebben”.

Lees verder onder de video....SmartFlo basis voor handsfree growing
Geen extra installatie, maar het bestaande WPS SmartFlo systeem vormt de infrastructuur voor de robot, waarmee Mastergrowers het gewas veilig en bijna volledig handsfree kan verzorgen. WPS en Robur delen dezelfde visie: meer handsfree telen door automatisering. En dit project is een mooi resultaat geworden van een goede samenwerking.

Jan van Staalduinen, directeur Robur kent WPS al jaren. “Vroeger kwam ik Eef – grondlegger van WPS – al vaak tegen. Inmiddels zien wij net als WPS dat de markt vraagt om automatisering, cameraherkenning en slimme oplossingen. Ook daar zijn wij als bedrijf volop mee bezig. Dat we hiervoor samenwerking met WPS hebben, is voor ons ook heel logisch. Naast dat we natuurlijk dichtbij elkaar zitten, blijft ieder doen waar hij goed in is.”

Samen delen. Samen ontwikkelen
Willem Jan van WPS was vanaf het eerst moment betrokken: “Bij WPS zoeken we vaker partners in de keten om samen tot slimme oplossingen voor potplantentelers te komen. In deze was de match door de kweker gemaakt. Dit zorgde voor een mooi gemeenschappelijk doel. Wij wisten wel dat onze SmartFlo Track sterk genoeg was voor een robot, maar het is een andere toepassing dan dat wij van SmartFlo hebben gevraagd tot nu toe. Na we onze kennis hebben gedeeld met Robur, konden de mechanisch engineers van Robur dit ook bevestigen.

“Het idee kwam redelijk snel tot stand” vervolgt Jan, “al kostte het nog wel tijd om tot een concept te komen die we daadwerkelijk konden inzetten. Vragen als ‘hoe snel kunnen we rijden en hoeveel liters per minuut moeten er verwerkt worden’ moesten eerst geverifieerd worden, voordat wij het compleet op de tekentafel uitgewerkt hadden. Met een mini-installatie in de fabriek van Robur in het najaar, rijdt deze robot vanaf januari 2022 bij Mastergrowers.

Partners in techniek en teelt
WPS is dé automatiseerder in pot- en perkplanten teelten voor o.a. intern transport, sorteren en afleversystemen. Wij zorgen voor oplossingen die toekomstbestendig zijn. Voor elke situatie leveren we maatwerk. Bovendien zijn WPS systemen altijd met elkaar te koppelen. Die synergie vergroot het effect van elke afzonderlijke oplossing. Ook klaar voor handsfree telen? Neem contact op.

Het bedrijf Robur Holland bestaat 100 jaar en ontwikkelt volautomatische machines en robots voor gewasverzorging in groente- en sierteelt. Door maatwerk te leveren en te blijven innoveren is Robur succesvol in de tuinbouwtechniek. Bekijk Roburholland.nl voor mooie voorbeeldprojecten.

1080x1080-WPS_ROBUR_03 1080x1080_WPS_ROBUR_01 1080x1080_WPS_ROBUR_073

 


Header Plant Phenotyping WPS-1.jpg

LiDAR, In or Out?

Een recente studie gepubliceerd in ‘Computer and Electronics’ in het Agriculture Journal,...

Read more
WPS Klantendag Robovalley Delft

Klanten denken na over de inzet van robotica en vision op de WPS-Klantendag

Op donderdag 14 november was het weer zo ver: de jaarlijkse WPS-klantendag. Vijftig klanten...

Read more