• Home /
  • WPS Nieuws /
  • WPS zet volgende stap in robotica en automatisering in potplantenteelt bij Gartneriet PKM

WPS zet volgende stap in robotica en automatisering in potplantenteelt bij Gartneriet PKM

17 januari 2017

Automatisering, Tuinbouw, Robotica

Het Deens bedrijf Gartneriet PKM, één van de marktleiders op het gebied van Campanula productie investeert in efficiëntie en rust. PKM heeft als doel een flinke arbeidsbesparing, snellere responstijden naar de markt en rust op de werkvloer. Samen met WPS is een afleversysteem ontworpen dat aan al deze eisen voldoet. Begin 2017 zal dit afleversysteem in werking zijn.

Het afleversysteem zorgt geheel automatisch dat alle planten gesorteerd worden met behulp van een vision systeem. Vervolgens worden de planten met hoge capaciteit gebufferd, met als doel maximale capaciteit en snelheid bij het inpakken van de plant.

Robotica in beeld

Bekijk de wijder zet robot in onderstaande video vanuit het WPS Test Centre.

Doorbraak in overzetten en wijder zetten robots

De planten worden van de container geraapt en in een drager geplaatst door een industriële robot. Na een camera beoordeling worden de afleverbare planten gesplitst van de nog niet afleverbare planten. De planten welke nog niet gereed zijn voor afleveren, worden automatisch teruggeplaatst op containers.

Voorheen werden voor deze handelingen lineaire robots ingezet. Met deze innovatie van WPS kunnen industriële robots hier nu voor worden ingezet. Deze robots kunnen flexibeler worden ingezet. Bij PKM wordt één robot ingezet voor twee handelingen: het oprapen en wijder zetten van campanula’s. Beiden handelingen gebeuren met maximale capaciteit per uur.

Geautomatiseerd potplanten inpakken met een robot

WPS werkt op dit moment aan een innovatie waar veel vraag naar is; het automatisch in tray zetten van planten. De plant wordt door een robot uit de plant drager gehaald en in de gewenste tray geplaatst. In totaal dragen drie robots zorg dat er automatisch wordt ingepakt. Elke robot heeft zijn eigen tray ontstapelaar en is geschikt voor 6 verschillende types trays. Tevens wordt er voor elke tray ontstapelaar een buffer gecreëerd, waar plek is voor 250 trays voorraad. Deze oplossing zal medio 2017 in werking zijn bij PKM.

Meer informatie over deze twee innovatieve oplossingen? Neem contact met ons op.

Share: