Vraag naar automatisering neemt toe

03 september 2020

Tuinbouw, WPS

Corona jaagt robotisering van land- en tuinbouw aan. Aldus dit artikel van FD waarin WPS ook wordt genoemd. Wij merken dat in ieder geval ook in het aantal aanvragen.

In de tuinbouw zijn harde klappen gevallen door Corona. Veel tuinders zagen zich genoodzaakt planten weg te gooien. Je zou denken, dat grotere investeringen dan op de lange baan geschoven worden. Toch zien we bij WPS een andere trend: na de eerste klap verwerkt te hebben, bleek de vraag onder tuinders naar automatisering juist toe te nemen.

Managing Director WPS Digna van Zanten: “Schaarste van arbeid blijft toenemen, waardoor kansen in automatisering ook toenemen. Door corona is besef nog meer gekomen dat arbeid een kwetsbare factor is in bedrijfsvoering en daarnaast wordt de “pijn” van het organiseren van arbeid door onder andere corona-maatregelen nog groter. Arbeid organiseren is tijdrovend en kost veel energie. Een ander positief punt waardoor we aanvragen zien toenemen, is het feit dat de meeste potplantenkwekers al omzet draaien conform hun begroting van 2020 of daarboven, waardoor er ook investeringsruimte is om te investeren in automatisering. Corona zorgt ervoor dat mensen meer tijd door brengen thuis en daardoor meer in planten investeren. Deze beweging zien we ook in Europa, Canada en Verenigde Staten. Daarnaast richt WPS zich op de toppers van de potplantenmarkt die altijd in beweging blijven, ook in onzekere tijden. Veel kwekers hebben de zomer even afgewacht en maken nu de balans op. Wij verwachten in het laatste kwartaal een stijging in aanvragen en zien de toekomst met veel vertrouwen tegemoet!”

Minder afhankelijk van personeel

De hoofdreden hiervoor is dat veel tuinders tot het inzicht zijn gekomen dat een te grote afhankelijkheid van personeel de bedrijfsvoering in gevaar brengt. Door Corona bleven medewerkers thuis waardoor de planten veel moeilijker uit de kas kwamen.

Anderhalve meter

Bovendien moest op de werkvloer rekening gehouden worden met 1,5 meter afstand. Niet altijd goed uitvoerbaar bij het telen van planten. Door processen te automatiseren heb je minder personeel nodig en is in het “nieuwe normaal” afstand houden en hygiëne een veel minder grote uitdaging.

Bij WPS merken we dan ook een toename in een belangstelling voor onze automatiseringsoplossingen voor intern transport SmartFlo en afleveren: er zijn minder handelingen nodig en er zijn minder contactmomenten tussen mensen. Bijkomend voordeel is, dat automatisering ervoor zorgt dat je bedrijf toekomstbestendig is.

 

Share: