Back to Blog

Ter Laak Orchids kiest opnieuw voor WPS systeem in nieuwe DaglichtKas

Ter-Laak-orchids-WPS-tuinbouw2.jpg

Orchideeënkwekerij Ter Laak Orchids breidt momenteel haar vestiging op de Middenzwet uit met een DaglichtKas van 50.000 m2. Voor de invulling van de nieuwbouw heeft Ter Laak Orchids opnieuw voor het gebruik van een WPS systeem gekozen. De orchideeënkweker wil met de vooruitstrevende automatisering beter inspelen op de sneller veranderende marktvraag met kleiner wordende ordergrootte.

Het feit dat branche breed de ordergrootte steeds kleiner wordt, brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Ook flexibiliteit in automatisering was bij Ter Laak Orchids een belangrijk speerpunt. Het nieuwe sorteer- en afleversysteem is gezamenlijk door WPS en Ter Laak Orchids ontworpen op basis van deze uitgangspunten. WPS verzorgt het gehele logistieke systeem waaronder de oppot- en wijderzetlijnen, volautomatisch sorteren met camera-units, stoksteekstations, een afleverbuffer met trays en inpakstations.

In dit nieuwe sorteer- en afleversysteem wordt gebruik gemaakt van driedimensionale robotarmen. De 3D robotarmen zullen de orchideeën in de teeltvazen (Plant Groei Cellen) plaatsen en deze vervolgens overzetten op de teelttafels. De orchideeën worden beoordeeld door SmartScan 3D camera-units. De 6 units brengen zeer nauwkeurig en betrouwbaar plantinformatie in kaart waaronder het aantal knoppen, takken en bloemen. Ook wordt de diameter van de knop gemeten door de camera’s. Op basis van deze informatie is het voor de kweker mogelijk om verderop in het teeltproces te sorteren op specifieke planteigenschappen. Dit draagt bij aan de doelstelling om gewenste bestellingen op een snelle, relatief eenvoudige manier af te kunnen leveren. Deze werkwijze maakt het voor Ter Laak Orchids mogelijk om de hoogst mogelijke kwaliteit aan te bieden aan haar klanten.

Ter-Laak-orchids-WPS-tuinbouw2.jpg

Het afleversysteem zal voorzien worden van accumulerende trays. Hierdoor ontstaat er minder stuwdruk en wordt de beschikbare ruimte optimaal benut. Daarnaast wordt het systeem voorzien van diverse koppelingen met andere softwaresystemen. Op deze manier sluit het WPS systeem goed aan op de andere in gebruik genomen systemen van Ter Laak Orchids.

Het project heeft met een doorlooptijd van 12 maanden een grote omvang, wat voor gefaseerde uitvoering zorgt. Eind 2017 wordt er begonnen aan de installatie van het systeem, wat naar verwachting eind 2018 in zijn geheel zal worden opgeleverd.


Screenshot Zegami banner 3

Smart Data Exploration betreedt de Plant Phenotyping wereld

WPS kan met trots een exclusief partnerschap aankondigen met Zegami voor het leveren van Smart Data...

Read more

Pieter Zwinkels versterkt team WPS

Per 1 december is het salesteam van WPS versterkt met Pieter Zwinkels (33). Pieter wordt...

Read more