Back to Blog

Elk jaar 5% arbeid besparen. Zo doen we dat!

Jelle StrijbisArbeid is voor de meeste potplanten telers een grote uitdaging. Gelukkig staat innovatie in de tuinbouw niet stil. We vragen Jelle Strijbis, directeur van SV.CO, wat zijn uitdaging is op het gebied van automatisering. Met op drie locaties een WPS systeem, van Vision sorteren tot de SmartFlo transportsysteembanden, helpen de oplossingen van WPS om optimale werkomstandigheden te bereiken. Zo kan SV.CO meer planten leveren zonder dat werknemers overuren maken.

“Toen we 8 jaar geleden op deze locatie op de Kreekrug kwamen, was het zoeken op welke manier wij de kas konden inregelen. Rekening houdend met de zachte grond waren de mogelijkheden beperkt. Daarnaast beperkte de economische crisis onze investeringsruimte, daarom wilden we op kleine schaal beginnen. Wij maakten onze keuze voor WPS, omdat het SmartFlo systeem veel flexibiliteit biedt in combinatie met een erfgoedvloer. Nu de kas al jaren helemaal vol staat met 23cm potten, benutten wij die echt optimaal en maken de in WPS SmartFlo geïntegreerde Decramec uitzet- en neerzetmachines het werken met de handen minimaal”. 

Jelle beaamt handsfree growing:”Wij doen nog steeds investeringen die we terugverdienen en zijn dus altijd bezig met automatisering. Wij willen elk jaar 5% op arbeid besparen en dat is nodig om onze groeiambities waar te maken. Met de tijd die dan overblijft, zijn we alweer bezig met de volgende automatiseringsslag. Dit staat nooit stil, zeker niet met de 35 miljoen planten per jaar die wij telen.”

Efficiënter planten verwerken door middel van werkplekken

“Komende zomer gaat WPS de afleverbuffer uitbreiden, een extra Vision-camera en ordersoftware realiseren op locatie Burgerdijkseweg Onze handmatige orders worden dan door de ordersoftware van het sorteersysteem vanuit de buffer naar de nieuwe werkplekken gestuurd. Daardoor worden orders gemakkelijker verwerkt. Bovendien zorgt dit systeem dat we efficiënter de planten kunnen verwerken, zodat we ook op hoogtijdagen op tijd klaar kunnen zijn.”

 Tijd voor leuke dingen

“Wat ik doe als ik echt tijd over heb? Ik ga graag met mijn gezin op pad. Naar de bioscoop of ergens koffiedrinken. Ook sport ik in mijn vrije tijd en kijk ik graag voetbal. Daarnaast maak ik ook graag tijd maak om inspiratie op te doen bij collega-telers. Want ook met andere producten, potmaten of processen, vind ik het stoer te zien hoe automatisering in elke kas weer anders uitpakt. Zo krijg ik zelf ook weer ideeën hoe het op onze tuin misschien nog beter kan werken. Mijn tip voor collega-telers is dan ook: zoek elkaar op, deel kennis en ervaringen en laat je inspireren.”

Ook elk jaar 5% besparen op arbeid? Neem nu contact op met Pieter of Willem Jan voor mooie handsfree oplossingen. 

 

 

Is arbeidsvriendelijk net zo belangrijk als efficiëntie?

Arbeidsvriendelijkheid wordt steeds belangrijker, ook in de tuinbouw. Marino Kester van C&M Kester...

Read more

C&M Kester gunt WPS opdracht voor afleverbuffer en transportsysteem

C&M Kester gaat binnenkort uitbreiden! Circa 6.500 m² extra teeltruimte wordt aan de huidige...

Read more