Back to Blog

Sorteren met een Vision systeem: jouw ultieme collega?

SmartScan 2D zonder tekst

Hoe zorg je ervoor dat orders efficiënt, snel en uniform uitgevoerd worden? Een Vision systeem kan je daarbij helpen. Wat zijn de voor- en nadelen van een Vision systeem en waar moet je op letten voordat je overgaat tot aanschaf? In deze blog leggen we het uit.

Hoe werkt het?

Het principe is eenvoudig: een camera beoordeelt de planten op die aspecten die in dat stadium belangrijk zijn: aantal knoppen, bloeifase, kleur, hoogte, dichtheid. Voldoet de plant aan de voorwaarden, dan gaat hij door naar een volgende fase of naar een voorgeselecteerde plaats in je buffer. Zo niet, dan gaat hij retour de kas in.

Voordelen Vision systeem

Met een Vision systeem kun je de selectie automatiseren. Wat zijn hiervan de voordelen?

 • Kwaliteit
  Het systeem beoordeelt altijd hetzelfde, waardoor je selectie verbetert en het eindresultaat eenduidiger is.
 • Continuïteit
  Het Vision systeem kan vele uren achter elkaar een vooraf ingesteld aantal planten verwerken.
 • Lagere kosten
  Voor het beoordelen en selecteren heb je geen mensen meer nodig, wat scheelt in de arbeidskosten.

Welke camera?

Een belangrijk onderdeel van het Vision systeem is de camera. Afhankelijk van wat je wilt meten, kies je voor een bepaalde camera en opstelling. Een eenvoudige camera beoordeelt de plant op 1 dimensie, bijvoorbeeld hoogte of diameter.
Met een wat uitgebreidere toepassing selecteer je op bijvoorbeeld volume, bloei, kleur, soort, aantal takken en vertakkingen, aantal bloemen, aantal knoppen en rijpheid.
Een 3D camera is zelfs in staat om bijna alle aspecten in kaart te brengen, waaronder bladhoek en zeer kleine details.

Deep learning

Het Vision systeem moet natuurlijk worden geprogrammeerd om de planten te kunnen beoordelen en daarop actie te ondernemen. Het gebruik van deep learning, ook wel artificial intelligence, is daarbij een optie. Hiermee kun je de software achter de camera aanleren welke planten volgens jou goed zijn en welke niet, zonder hier specifieke parameters aan te hangen. De computer bepaalt zelf welke parameters belangrijk zijn en komt zo met verrassend goede resultaten.

RFID

Door middel van de RFID tag kan een plant worden geïdentificeerd. Alle informatie over de plant kan worden opgeslagen. Op die manier weet je het aantal planten, welke soorten en de rijpheid ervan. Deze informatie gebruik je weer voor het verwerken van je orders.

Nadelen Vision systeem

Er zitten ook nadelen aan een Vision systeem. Het brengt de nodige investeringen met zich mee, al kunnen deze zich al vaak al binnen een jaar terug verdienen. Belangrijk om te weten is, dat hoe uitgebreider de sorteeropties, des te groter de investering. Verder moet het systeem worden aangepast wanneer je nieuwe soorten of dimensies introduceert. Als laatste blijft het natuurlijk een machine die storingen kan hebben en onderhoud nodig heeft.

Goed advies en een goede voorbereiding

Het automatiseren van je selectie door middel van een Vision systeem kan veel betekenen voor je productiviteit, kwaliteit en efficiëntie. Ben je geïnteresseerd, laat je dan goed informeren. Bereid je voor door antwoord te geven op de volgende vragen:

 • Wat verwacht je van het systeem?
 • Hoe zijn de logistieke stromen?
 • Waarop beoordeel je je planten, nu en in de nabije toekomst?

Ga een goed samenwerkingstraject aan met je leverancier, laat dingen testen en bespreek je wensen. Dit voortraject kost tijd, maar uiteindelijk zal het resulteren in een Vision systeem dat voldoet aan jouw wensen en die jou zorgen uit handen neemt.

 

Overweeg je een Vision systeem aan te schaffen, laat je dan goed informeren door een van onze accountmanagers. We bespreken graag de mogelijkheden met je.


Willem Jan Hoogduin
06-20370576
Willemjan.hoogduin@wps.euPreview vlog

Deel 1: Hoeveel levert arbeidsbesparing jou op?

Arbeidsbesparing is een belangrijke factor in het optimaliseren van je bedrijfsproces. Dit heeft...

Read more
TerLaak4-330x227

WPS rondt eerste fase bij Ter Laak af

WPS heeft de eerste fase in de nieuwe duurzame daglichtkas van Ter Laak afgerond. De eerste planten...

Read more