Back to Blog

Stan van der Waal, Rainbow Greenhouses: "Het systeem werkt vanaf dag één perfect, indrukwekkend!"

Smartflo aisle preview.png

Groothandel en distributeur van potplanten, Rainbow Greenhouses, heeft geïnvesteerd in een SmartFlo systeem voor het transporteren van trays. Rainbow Greenhouses wilde het transporteren van planten automatiseren, omdat gewassen vaak om de twee weken verplaatst worden voor de beste groeiomgeving. Samen met WPS is een systeem ontworpen met als doel het verlagen van de arbeid, het verhogen van de ruimtebenutting en het verhogen van de werksnelheid in de kwekerij.

Rainbow Greenhouses, Canada

In 1985 hebben Stan en Wilma van der Waal Rainbow Greenhouses opgericht. Rainbow is begonnen als tussenhandel van potplanten en snijbloemen in Seattle en uitgegroeid tot een particuliere groothandel en distributeur van potplanten gelokaliseerd in Chilliwack, Britisch Columbia, Canada. De kwekerij bedient verschillende markten in British Colombia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba en Washington (USA). Rainbow Greenhouses produceert een breed assortiment aan indoor, outdoor en seizoensplanten.

Rainbow Greenhouses opereert vanuit 3 locaties met in totaal ruim 233.000 vierkante meter en 400 medewerkers in British Colombia en Alberta. Het bedrijf streeft constant naar nieuwe manieren om het proces te verbeteren op efficiëntie en kostenreductie. De doelen van deze investering zijn het verhogen van de productie en het verlagen van de productiekosten.

Eerste keer dat Rainbow Greenhouses in contact is gekomen met WPS

Stan van der Waal heeft 2 jaar geleden in Canada een accountmanager van WPS ontmoet. In Nederland heeft Stan vervolgens verschillende WPS systemen gezien. Eén van de belangrijkste overwegingen voor een automatisering was de flexibiliteit, omdat de kwekerij met veel verschillende gewassen en potmaten werkt.

Welke belangrijke overwegingen hebben je overtuigd van de voordelen van SmartFlo?

“Wij richten ons voornamelijk op het opkweken. Gewassen moeten vaak elke twee weken verplaatst worden om in de beste groeiomgeving te staan. We verplaatsen vaak gedeeltes van wat zich op een afdeling bevindt en dit kan zich toevallig in het midden bevinden. Met de beloopbare SmartFlo transportbanden is elke tray gemakkelijk toegankelijk en daardoor eenvoudig te transporteren”, aldus Stan van der Waal.

Welke doelen wil je bereiken met het SmartFlo systeem?

  • Verlagen van de arbeid met 4 FTE;
  • Verhogen van de ruimtebenutting met 10%;
  • Verhogen van de werk snelheid.

Wat is je ervaring met het systeem?

“Ten eerste kost het tijd om je volledig aan te passen aan het systeem. De werknemers waren niet enthousiast over de veranderingen. Wat blijkt, de medewerkers zijn erg tevreden en vinden de werkwijze van het systeem gemakkelijk. De arbeidsbesparing is na een korte periode opgelopen tot 2 FTE en wanneer het proces gefinetuned is, wordt dit verhoogd tot 4 FTE.”

“Ten tweede is de ruimtebenutting verbeterd. De extra ruimtebenutting bedraagt 5% en dit gaat toenemen in de toekomst. Het transport tussen de afdelingen is nu erg makkelijk en midden posities worden gemakkelijk gevuld of verplaatst.”

“Ten derde ben ik erg tevreden over de snelheid om planten van de band af te halen. Hoofdteler Rob O’hara zei dat het werk in 4 uur af is in plaats van de gebruikelijke 12 uur.”

Zou je het SmartFlo systeem aanbevelen aan andere kwekers?

“Hoewel de spullen later arriveerden dan gepland, deed WPS haar uiterste best om zo snel mogelijk te starten, zodat wij in staat waren om het systeem te gebruiken in de drukste periode van het jaar; de lente. De installatie verliep bijzonder vlot en ik was onder de indruk hoe naadloos en ‘bug-vrij’ het in bedrijf stellen van het systeem verliep. Het systeem draait perfect vanaf de eerste dag, indrukwekkend! De belangrijkste voordelen die we zien: toename van de transportcapaciteit, stijging in de productiviteit en een daling van de arbeid’, legt Stan van der Waal uit.

Heb je vragen over onze logistieke oplossingen? Of heb je behoefte om te brainstormen over mogelijkheden om jouw logistieke situatie te verbeteren?
We denken graag met je mee! Neem contact met ons op voor een logistiek adviesgesprek!


arbeidsbesparing 2.0

4 besparingen op arbeid in de kwekerij door gebruik van transportbanden

In een eerdere blog heb ik het gehad over de 7 resultaten die kwekers kunnen behalen met...

Read more
WPS en Van Winden-Erica tekenen contract

Van Winden-Erica investeert in sorteeroplossing met nieuwe cameratechnieken

Van Winden-Erica heeft WPS gekozen om het sorteren van de planten op een nog hoger...

Read more