Back to Blog

Kwekerij Dijk van Dijk: ‘Organisatie wordt beheersbaar en efficiënt door WPS systeem’

_MG_8071.3.jpg

Hydrangea- en tuinplanten kwekerij Dijk van Dijk heeft onlangs geïnvesteerd in een SmartFlo systeem en afleversysteem voor het transporteren, schoonmaken, sorteren en afleveren van hortensia’s. Vanuit kostenoverwegingen en beheersing heeft Robin van Dijk samen met WPS een goed en werkzaam systeem opgezet om de efficiëntie binnen de kwekerij te optimaliseren.

Dijk van Dijk en Robin van Dijk
Kwekerij Dijk van Dijk afkomstig uit De Lier, Nederland, is gespecialiseerd in het produceren van (kamer) hortensia’s. Het assortiment bestaat uit 17 verschillende kleuren en types met daarin verschillende sorteringen. De gehele teelt van de hortensia’s wordt uitgevoerd door de kwekerij. Naast hortensia’s levert Dijk van Dijk tuinplanten, zoals lavendel, tuinanjers en leeuwenbekjes.

Robin van Dijk is sinds 2001 mede-eigenaar geworden van Hydrangea- en tuinplanten kwekerij Dijk van Dijk.

Waar kwamen de behoeften voor een nieuw systeem vandaan?
4 jaar geleden is Dijk van Dijk samen met WPS gaan kijken naar de mogelijkheden. Wat Robin van Dijk toen voor ogen had, was er nog niet. Nieuwe innovaties bij WPS hebben voor nieuwe mogelijkheden gezorgd omtrent het afleverproces. In 2016 kon WPS een systeem aanbieden wat geheel naar de mogelijkheden en behoeften was van kwekerij Dijk van Dijk.

De behoefte is voornamelijk voortgekomen vanuit de logistiek. Het afleverproces van de hortensia’s bij kwekerij Dijk van Dijk is heel versnipperd en klein. De arbeidskosten bestaan voor meer dan 50% uit logistiek en orderpikken. Bij een order van meerdere kleuren moesten medewerkers van de ene kap naar de andere kap lopen om hortensia’s te verzamelen in diverse kleuren. ‘Er kwamen veel loop- en plaats bewegingen aan te pas, omdat op diverse plekken de planten gehaald moesten worden. Daarnaast worden de orders steeds kleiner, maar moeten ze wel sneller geleverd worden. Ook komt er steeds meer vraag naar maatwerk op het gebied van stickers, hoezen en etiketten. Dit resulteert in een minder efficiënt productieproces met steeds hogere arbeidskosten, want ook deze worden ieder jaar duurder. Daarnaast wordt het steeds lastiger om de organisatie te beheersen’, verklaart Robin van Dijk. Het laatste jaar werd er gewerkt in 10 ploegen bestaande uit 3 medewerkers die door elkaar en langs elkaar manoeuvreerde en deze werkwijze had zijn maximum bereikt. Om deze redenen, zag Robin hier kansen voor verbetering en kostenreductie.

_MG_8071.3.jpg

Hoe gaat het SmartFlo en afleversysteem eruit zien?
Er komt een buffer met drie uur voorraad dat bestaat uit een totaal van 48 transportbanden. In dit geval zijn 48 sorteringen mogelijk, maar er kunnen ook meerdere transportbanden voor één sortering worden gebruikt. Vanuit het buffersysteem wordt de bestelling afgevoerd naar de inpakstations. Hierdoor kan de inpakker continue doorgaan met het inpakken van de bestelling en kan de bestelling in één keer worden afgerond. In de kas zorgen drie medewerkers ervoor dat de orders in de afvoerbuffers terecht komen en dat de afvoerbuffers continue gevuld blijven met de hortensia’s. Het is een continue proces waarbij drie medewerkers in de kas ervoor zorgen dat de bloeiende planten en sorteringen in de buffers komen vanwaaruit de inpakstations worden bediend.

Wat maakt het systeem speciaal?
‘Wat het systeem speciaal maakt, is dat we de planten op maat naar de inpakstations kunnen sturen. Alle logistieke handelingen van het verplaatsen van de ene naar de andere locatie zijn we hierdoor kwijt. We kunnen nu efficiënt bezig zijn met de handelingen zelf’, legt Robin van Dijk uit.

Hoe gaat deze investering zichzelf terugverdienen?
De investering gaat zichzelf terug verdienen, doordat de efficiëntie binnen de kwekerij geoptimaliseerd wordt. Kwekerij Dijk van Dijk kan door middel van het afleversysteem meer orders verwerken, dankzij de betere logistieke handelingen. De buffers kunnen makkelijker en sneller aangevuld worden dan voorheen, waardoor de inpakstations continue bestellingen gereed kunnen maken voor verzending.

Waarom heb je gekozen voor WPS?
Robin van Dijk; ‘Het systeem van WPS is een veel beproefd en bewezen systeem en WPS is het meest bekend in mijn oren. Het SmartFlo systeem en diverse andere producten van WPS heb ik gezien bij andere tuinders. Het WPS ordersysteem is een beproefd systeem, alleen de wijze van toepassen is net iets anders. Wij geloven dat het gaat werken!’

Begin 2017 is het SmartFlo systeem en afleversysteem in werking bij Hydrangea- en tuinplanten kwekerij Dijk van Dijk.

Klik hier voor meer informatie over het SmartFlo systeem. 
Klik hier voor meer informatie over het afleversysteem.

Ook een efficiëntieslag maken? Wij denken graag met je mee. Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek!


Sjaak van Schie gaat voor 100% handsfree telen

Sjaak van Schie gaat voor 100% handsfree telen

Sjaak van Schie gaat nog dit jaar het sorteren en afleveren van hortensia’s automatiseren met WPS....

Read more
Afleverbuffer Ter Laak 3 300x227

Ter Laak Orchids neemt nieuwe WPS afleversysteem in gebruik

In de nieuwe Daglichtkas van Ter Laak is nu ook het nieuwe afleversysteem van WPS in gebruik...

Read more