• Home /
  • WPS Nieuws /
  • Automatiseringssystemen potplantenkwekers komen in aanmerking voor Energie Investering Aftrek

Automatiseringssystemen potplantenkwekers komen in aanmerking voor Energie Investering Aftrek

10 november 2016

Automatisering, Tuinbouw

WPS krijgt de laatste tijd veel vragen uit de markt of de verschillende WPS systemen in aanmerking kunnen komen voor de Energie Investering Aftrek. Het doel van de energie-investeringsaftrek (EIA) is het stimuleren van investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie. De regeling is bedoeld voor ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen.

Wat is de EIA?

De EIA is een fiscale aftrekregeling. De regeling biedt direct financieel voordeel aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Naast de afschrijving mag u van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Voor de winst over 2014 en 2015 is dit bedrag 41,5% van de investering (aanschaf- en voortbrengingskosten) en voor de winst over 2016 is dit bedrag 58% van de investering (aanschaf- en voortbrengingskosten).

Welke WPS systemen komen in aanmerking voor de EIA?

Systemen die zorgen dat er minder energie wordt gebruik per plant kunnen in aanmerking komen voor de EIA. Uiteraard dient hiervoor een rekenkundige onderbouwing te zijn. Verschillende WPS klanten hebben de EIA kunnen toepassen op het teeltsysteem Walking Plant System en het transportbanden systeem SmartFlo. WPS beschikt over rekenmodellen om aan te tonen dat er meer planten per vierkante meter geteeld worden door de systemen, waardoor er per plant minder energie nodig is. Samen met de klant worden deze rekenmodellen ingevuld zodat de kweker kan aantonen dat de investering in aanmerking komt voor de EIA.

Veel kwekers achten een transportbanden systeem in eerste instantie niet geschikt voor EIA aanvraag. Het SmartFlo transportbanden systeem maakt looppaden in de kap overbodig, doordat de transportbanden beloopbaar zijn. Dit zorgt voor ruimte besparing, omdat de transportband tevens als looppad wordt gebruikt. Doordat planten gemakkelijker verplaatst kunnen worden, realiseren kwekers door goede planning een hogere bezettingsgraad.

Vragen over de EIA of interesse in onze rekenmodellen en begeleiding? Neem contact met ons op.

Gerelateerde nieuwsberichten

10 November 2016

Automatisering, Tuinbouw

10 November 2016

Automatisering, Tuinbouw

10 November 2016

Automatisering, Tuinbouw

10 November 2016

Automatisering, Tuinbouw

Share: