Back to Blog

Arbeid in de tuinbouw: wat zijn de ontwikkelingen naar de toekomst?

Hoe ga je om met arbeidskrachten in de toekomst?

Het is in de tuinbouw steeds lastiger om goede arbeidskrachten te vinden én te houden. Hoe zorg je ervoor dat goede seizoenarbeiders het volgende seizoen weer terug komen? Op welke manier behoud je bestaand personeel in het tijdperk van verdergaande automatisering? In deze blog schetsen we een beeld van de toekomst van arbeid in de tuinbouw.

Investeer in mens én technologie

Belangrijk bij het aantrekken en behouden van goed personeel is het aantrekkelijker maken van het werk. En dat is moeilijk, want vaak is het werk onaantrekkelijk: vies, warm of zwaar. In het Rabobank-rapport “Samenwerken aan toekomstbestendige arbeid” uit april 2020 staat dat productie op grote schaal, meer samenwerking binnen de productieketen, automatisering en digitalisering het werk in de agrarisch sector complexer, maar deels ook eentoniger zullen maken. Door te investeren in mensen, technologie en de samenwerking tussen mensen en machines, kan de sector zich voorbereiden op een toekomst met voldoende medewerkers.

Lees ook onze blog: Hoeveel levert arbeidsbesparing jou op?

Binding met het bedrijf of verbetering arbeidsomstandigheden

Het onderzoeksrapport “Arbeid in de toekomst: inzicht in arbeid en goed werkgeverschap voor de tuinbouw” (januari 2020) van de WUR biedt een uitgebreider scenario op de toekomst van de arbeid in de tuinbouw, in combinatie met verdere automatisering.
Automatisering en robotisering worden voor een tuinbouwbedrijf steeds aantrekkelijker. Niet alleen omdat personeel steeds moeilijker te krijgen is, maar ook omdat de techniek steeds toegankelijker wordt. Bij eenvoudige processen is automatisering al gemeengoed: oppotten, transporteren, eenvoudig tilwerk als ontstapelen. Het wordt lastiger als arbeidsprocessen gecombineerd moeten gaan worden en dat is voor ieder tuinbouwbedrijf anders. Enthousiasme over en kennis van nieuwe technieken is voor tuinders belangrijk, maar vooral inzicht in de gevolgen van automatisering op het arbeidsproces en het arbeidsgeluk.

Tips voor verbetering productiviteit en werkplezier

De WUR stelt dat om arbeidspersoneel in de toekomst te behouden of aan te trekken het belangrijk is om het werk aantrekkelijker te maken! Bijvoorbeeld door in te zetten op binding aan het bedrijf en op verbetering van de arbeidsomstandigheden. Personeel kun je optimale ergonomische maatregelen bieden om de productiviteit te verbeteren en het werkplezier te waarborgen of te verhogen. Hiervoor worden in dit rapport diverse tips gegeven:

  1. Bevorder de sociale interactie en zorg voor een fijne werkplek.
  2. Beoordeel niet alleen op kwantiteit, maar ook op kwaliteit.
  3. Help medewerkers door te groeien en zorg voor kennisuitwisseling, ook met andere bedrijven.

Meer informatie

Arbeid in de toekomst: inzicht in arbeid en goed werkgeverschap voor de tuinbouw, Wageningen UR. 
Samen werken aan arbeid, Rabobank  
Automatiseringsoplossingen WPS  

Bereken zelf je arbeidsbesparing 


MKB-Genomineerd 2018

WPS genomineerd voor de MKB Westland Partners Ondernemersprijs 2018

Op donderdag 22 november a.s. wordt de MKB Westland Partners Ondernemersprijs 2018 (WPO) uitgereikt...

Read more

Expertpanel: wat zijn de gevolgen van automatisering?

Om marktgericht en efficiënt te werken, nemen veel kwekers het besluit om te automatiseren. Welke...

Read more