Expertpanel: hoe om te gaan met risico van overbelasting en uitval
In totaal worden in Nederland jaarlijks 460.000 mensen ziek als gevolg van overbelasting. De...
Data speelt een steeds grotere rol in de sierteelt. Nu al kan veel op afstand worden bediend op basis van beschikbare data.
Wordt telen in de nabije toekomst een kantoorbaan, waarbij data interpreteren de belangrijkste competentie is? De leden van het Expertpanel delen met jou hun expertise hierin.
"Het telen in de nabije toekomst wordt zeker geen kantoorbaan. Data juist interpreteren kan je er wel bij helpen, maar je moet er wel voor open staan. Je gevoel en ervaring zeggen soms wel eens iets anders dan de data.
Zeker in de teelt kan een computer beter bepalen welke containers bijvoorbeeld naar een andere teeltfase moeten/kunnen dan de teeltman zelf. Dat maakt het teeltproces wat minder leuk, maar als je de data omarmt, gaat het je zeker helpen om een fraai eindproduct bij het afleveren te krijgen en daar gaat het uiteindelijk om."
"Zie de data als een hulpmiddel en het gaat je zeker helpen"
"Op de nieuwste locatie wordt ongeveer alles van een plant geregistreerd en opgeslagen. Als de plant wordt afgeleverd, is er van die plant een hele tijdlijn zichtbaar. Wanneer opgepot, hoe lang in de oppotafdeling, wanneer bij wijder zetten, welke grootte had de plant daar, hoe lang heeft de plant in de koeling gestaan. Hoeveel takken had de plant bij afleveren, hoeveel bloemen en knoppen had de plant. Als je dus deze data juist weet te interpreteren, kun je daarop gaan sturen. Zie de data als een hulpmiddel en het gaat je zeker helpen. De competentie om data te interpreteren wordt zeker belangrijker, maar de plant kunnen lezen, blijft de belangrijkste competentie voor een kweker."
““We blijven in de nabije toekomst zeker wel groene vingers nodig hebben: medewerkers die het gewas kunnen beoordelen en spelen met de diverse factoren om de beste plant te kweken.
Voor de lange termijn zie ik het zeker wel voor me dat er groeimodellen komen per plant/per ras, waarbij het moment van watergeven/ groeiremmen / lichthoeveelheid toelaten etc. wordt aangegeven en wordt uitgevoerd.”
“Het zijn super interessante ontwikkelingen; ben benieuwd hoe snel dit gaat!”
“Wat je schetst gaat zeker gebeuren! Op welke termijn kan ik niet zeggen. Eerst hebben we goede data nodig, hardware die registreert en software die een groeimodel kan maken. Er is al veel wel ontwikkeld als je kijkt naar o.a. naar de snijbloemen en landbouw.”
“Factoren, zoals energie, water, licht, CO2, raskeuze zijn o.a. belangrijk, en het moet ook wat opleveren. Het zijn super interessante ontwikkelingen, ben benieuwd hoe snel dit gaat!”
Lambert Zwinkels, BARREVELD
“Nog niet over 10 jaar, misschien wat verder weg als de techniek wat sneller gaat. Ik denk wel dat binnen 10 jaar een groot hulpstuk gaat zijn bij het tuinen. Maar het oog van de meester zal voorlopig nog nodig zijn. En dan zit er ook nog een groot verschil tussen mono-teelt en 18 teelten in één tuin. Mono-teelt is veel gemakkelijker te managen en dan nog zou je heel veel moeten meten om te weten. Alles wat je nu op het oog doet. Tuinen wordt pas een kantoorbaan als het in een zeecontainer kan, dat je alles kan nabootsen. Commercieel haalbaar is dat echter nog heel ver weg.”
"Tuinen wordt pas een kantoorbaan als het in een zeecontainer kan.”
“Wij zijn twee jaar geleden begonnen met Power BI om te visualiseren van de data die je hebt. Daar aan we steeds verder mee. Er zal steeds meer data in komen, maar dat is meer op salesgebied dan op teeltgebied. Wij meten hier alles met klimaat. Het liefst zou ik kunnen meten wanneer er veel vraag in de markt zal zijn, zodat je je product precies kan afstemmen op de vraag.
We gaan wel steeds meer de data meenemen in de verwachtingen op korte termijn. Wat ik leuk vind: de tuinbouw is natuurlijk helemaal gedigitaliseerd met FloraXchange/Floriday. Nu is er schaarste en dan gaan mensen gewoon meer bellen en mailen. We gaan weer ouderwets handelen en dan is dat hele automatiseringsstuk weg.”
"Het oog van de meester blijft belangrijk"
"Uiteraard kunnen we steeds meer met de data die we door de jaren heen opgebouwd hebben en kunnen we in de kas steeds meer automatisch sturen. Echter zullen we (voorlopig) altijd handelingen hebben die we niet vanaf onze kantoorstoel kunnen uitvoeren. We zien wel dat de ‘kantooruren’ bij ons stijgen de afgelopen jaren, maar dat komt ook omdat we de afgelopen jaren flink gegroeid zijn in areaal en we meer in eigen beheer doen."
"Je moet wel heel goed weten wat je eigen behoeftes zijn!"
"Je ziet ook steeds meer programma’s verschijnen die ons helpen met het voorspellen van de behoeftes van de markt. Dit zijn zeker interessante mogelijkheden, maar dan moet je wel heel goed weten wat je eigen behoeftes zijn!"
"Data neem je mee onder je arm de kas in"
Het Expertpanel bestaat uit zeven professionals uit de Nederlandse sierteelt. Zij reageren vanuit hun expertise op verschillende vragen en stellingen over de tuinbouwsector. Heb jij een vraag of stelling die je wil voorleggen aan het Expertpanel? Stuur dan een mail naar marketing@wps.eu.
In totaal worden in Nederland jaarlijks 460.000 mensen ziek als gevolg van overbelasting. De...
Op de kwekerij aan de Sprongenloet in Honselersdijk kweekt Ammerlaan Sosef diverse varianten...