In ons vorige blog hebben we de zeven belangrijkste resultaten verteld die je in de tuinbouw kan bereiken met transportbanden. Maar hoe zit het precies met de onderhoudsrisico’s van transportbanden, want aan de meeste investeringen zitten toch risico’s verbonden? Natuurlijk zitten ook aan transportbanden onderhoudsrisico’s. Veel van deze risico’s kun je voorkomen door preventief onderhoud en het op de juiste manier gebruiken van transportbanden.
Het grootste onderhoudsrisico van transportbanden is de slijtage van onderdelen. Diverse onderdelen kunnen als gevolg van nalatig onderhoud slijten, waardoor vervanging van onderdelen nodig is. Dit heeft (extra) onnodige onderhoudskosten tot gevolg, iets wat voor geen enkel bedrijf prettig is.
Slijtage ontstaat doordat verschillende onderdelen niet meer beschikken over de volledige bewegingsvrijheid die zij nodig hebben om te kunnen functioneren. In de volksmond wordt dit ook wel het ‘aanlopen van de transportband’ genoemd. Wanneer de transportband aanloopt, schuurt de band langs overige onderdelen van het systeem. Dit zorgt ervoor dat de band langzamerhand verslijt en op lange termijn door zal scheuren.
De slijtage van transportbanden kan op verschillende manieren voorkomen worden. De drie belangrijkste wijzen om slijtage te voorkomen zijn:
1. Visuele controle
Door visuele inspectie kan slijtage op een eenvoudige manier voorkomen worden. Wanneer je tijdens het werken constateert dat er onderdelen geen volledige bewegingsvrijheid meer hebben, kun je dit herstellen zodat slijtage van de transportband voorkomen wordt. Ook door alert te zijn op vreemde geluiden in het systeem kan slijtage voorkomen worden. Wanneer de transportband ergens in het systeem aanloopt, zal dit zeker te horen zijn voor de medewerkers.
2. Verwijderen van vuil
Wanneer er vuil, potgrond of overig materiaal tussen de transportband en de andere onderdelen terecht komt, zal de band langs dit vuil gaan schuren. Dit heeft slijtage tot gevolg, wat eenvoudig te voorkomen is door de hoeveelheid vuil en potgrond wat terecht komt tussen de transportband en andere onderdelen te minimaliseren. Naast minimalisering kan ook verwijdering van vuil en potgrond leiden tot een afname in slijtage. Het vuil en de potgrond kan eenvoudig verwijderd worden met behulp van een luchtspuit. Wanneer je geen luchtspuit beschikbaar hebt, kan het uiteraard verwijderd worden met een (kleine) bezem.
3. Droog transport
De planten die op de banden worden getransporteerd, hebben afhankelijk van de plantsoort een waterbehoefte. Deze waterbehoefte bepaalt hoe droog de planten getransporteerd kunnen worden over de transportbanden. Wat vaststaat is dat een volledig droge transportband langer meegaat dan een transportband die regelmatig in aanraking komt met water. Om slijtage te voorkomen is het dus van belang om de planten zo droog mogelijk te transporteren.
Een regelmatige kwaliteitsinspectie op een systeem met transportbanden neemt de grootste risico’s van slijtage weg. Naast de dagelijkse ‘onbewuste’ controle van het systeem tijdens de werkzaamheden, wordt geadviseerd om minimaal één maal per maand de transportbanden na te lopen en waar nodig aanpassingen te doen om slijtage aan de banden te voorkomen.
Zoals iedereen weet: voorkomen is beter dan genezen. Als ervaringsdeskundige op gebied van transportbanden willen we graag wat tips geven om de slijtage aan transportbanden te voorkomen. Met gebruik van deze tips, die stuk voor stuk weinig tijd in beslag zullen nemen, behoort slijtage aan je transportbanden tot het verleden.