WPS Nieuws

4 besparingen op arbeid in de kwekerij door gebruik van transportbanden

Geschreven door Ricardo van der Zijden | 03 april 2018

In een eerdere blog heb ik het gehad over de 7 resultaten die kwekers kunnen behalen met transportbanden. Naast de verhoging van je productie en het behalen van ergonomische voordelen is de besparing van arbeid het meest waardevolle resultaat. In deze blog worden 4 voorbeelden behandeld waarin arbeid bespaard wordt door het gebruik van een logistiek systeem met transportbanden.

1.       Wijderzetten in een andere kap

Het is gebruikelijk om tijdens het productieproces voor de planten diverse kappen te gebruiken. Naarmate de potplanten verder in het proces komen, zullen ze overgeplaatst worden naar een andere kap. In deze kap worden ze direct wijder gezet, zodat de planten genoeg ruimte hebben om verder te groeien. In een reguliere situatie, zonder gebruik van transportbanden, is het wijderzetten in een andere kap een proces waarbij veel arbeidshandelingen verricht moeten worden.

Allereerst dienen de planten opgeraapt te worden in de huidige kap, waarna de planten worden verplaatst naar de andere kap. De verplaatsing van de potplanten is een tijdrovende schakel in het proces, omdat dit in bijna alle gevallen gedaan wordt met behulp van karren. In de afbeelding hiernaast is te zien dat deze werkwijze grote loopafstanden creëert voor de medewerkers. Op de desbetreffende teeltvloer worden de planten tenslotte wijder gezet door de medewerkers. Kortom: in dit proces moet veel heen en weer worden gelopen om de planten te kunnen verplaatsen.

In een systeem met transportbanden zijn er slechts twee handelingen die uitgevoerd moeten worden bij het wijderzetten in een andere kap: het op de band plaatsen van planten en het wijderzetten van de planten in de nieuwe kap. Hiermee wordt het heen en weer lopen uit het gehele proces geëlimineerd, wat tijdsbesparing oplevert voor de medewerkers. Door de arbeidsbesparing die de toepassing van transportbanden genereert, hebben de medewerkers meer tijd over voor overige werkzaamheden.

2.       Leegrapen per teeltvak

In een klassieke teeltsituatie heeft de kweker een of meerdere kappen vol met (half-)afleverklare planten. Vanuit zo’n kap worden de planten geraapt op basis van planteigenschappen als hoogte, rijpheid en kwaliteit. Deze teeltwijze leidt tot een situatie waarin de planten gedurende een lange periode verdeeld staan over de hele kap, waarbij de medewerkers voor elke specifieke order de hele kap moeten doorlopen om de order volgens de klantwensen te verzamelen. Dit is een tijdrovende werkwijze, waarbij de medewerkers onnodig veel handelingen moeten verrichten voordat een order compleet bij elkaar is geraapt vanaf de teeltvloer.

Het gebruik van transportbanden zou in deze situatie leiden tot de volgende werkwijze: de planten kunnen in een eerder stadium gesorteerd worden op basis van de klanteisen die leidend zijn voor de orders. Hierdoor is het mogelijk om de teeltvloer overzichtelijk in te delen op basis van de opgestelde plantcriteria. Door het toepassen van deze werkwijze hoef je niet elke keer een hele kap te doorlopen om planten te rapen. Er ontstaat meer overzicht doordat teeltvakken beter in te delen zijn met de toepassing van transportbanden.

3.       Minimaliseren loopbewegingen bij kleine orders

Steeds vaker horen wij van onze klanten dat de klantorders qua grootte afnemen, maar dat het aantal orders tegelijkertijd toeneemt. Dit leidt ertoe dat er op diverse plekken in de kas planten geraapt moeten worden om de orders te kunnen verwerken. Hierdoor neemt bij een reguliere situatie het aantal loopbewegingen toe, wat resulteert in een minder efficiënt productieproces met steeds hogere arbeidskosten.

De toepassing van transportbanden zou in dit geval leiden tot een afname in het aantal loopbewegingen. Diverse orders kunnen automatisch vanaf de teeltvloer naar de plek van orderverwerking getransporteerd worden. Op deze plek kunnen de orders op diverse manieren gepakt worden, bijvoorbeeld door het gebruik van een buffersysteem. Hierdoor kunnen ook de verschillende orders gemakkelijk voorzien worden van diverse soorten verpakkingen en etiketten, wat op zijn beurt weer extra arbeidsbesparing oplevert.

4.       Verplaatsingen bij oppotten

In het proces van oppotten worden na het oppotten de potplanten op de teeltvloer geplaatst. Dit kan met het gebruik van diverse hulpmiddelen: plantkarren, heftrucks en transportbanden. Het gebruik van plantkarren en heftrucks kent tijdrovende en arbeidsintensieve aspecten. De planten worden met een volle lading op de plantkar of heftruck op de teeltvloer gezet, echter moet daarna de lege plantkar of heftruck weer teruggebracht worden. Dit zorgt voor een toename in het aantal verplaatsingen met een leeg transportmiddel, iets wat voorkomen kan worden door het gebruik van een logistiek systeem met transportbanden.

De aanvoer van opgepotte planten wordt met een transportband automatisch geregeld, wat de betrokken werknemers loopbewegingen bespaart. Er zijn in een dergelijke situatie slechts twee werknemers nodig: één werknemer die de potplanten op de transportband zet en één werknemer die de potplanten vanaf de transportband op de teeltvloer zet. Een derde werknemer die voor de aan- en afvoer van planten moet zorgen wordt hierbij bespaard, wat resulteert in een besparing van arbeid en dus ook arbeidskosten.

Klantenbundel

Ben je benieuwd hoe andere kwekers onder meer arbeid besparen door het gebruik van een systeem met transportbanden? In onze klantenbundel lees je van 5 klanten de ervaringen van het gebruik van transportbanden.