Back to Blog

20% meer planten per vierkante meter

IMG_0374-22.jpg

In dit interview geeft Gary Spink van Marlborough Nursery antwoord op diverse vragen over zijn ervaringen met de Plant Groei Cel (PGC). Na een testperiode besloot Gary in 2013 om zijn productie voort te zetten met behulp van PGC’s. De afgelopen drie jaar heeft Gary diverse voordelen van de PGC ervaren, zoals een toename in het aantal planten per vierkante meter en een verhoging van de plantkwaliteit. Lees het gehele interview met Gary hieronder.

Kun je ons iets vertellen over het bedrijf Marlborough Nursery?

Marlborough Nursery is een familiebedrijf dat in 1979 is opgericht door twee broers, Gary en Terry Spink. Het bedrijf bevindt zich in de Australische stad Brisbane, waar een subtropisch klimaat heerst. Oorspronkelijk zijn we begonnen met het produceren van palmbomen en groene planten, maar momenteel produceren we indoor planten als Phalaenopsis, Anthuriums, Spathiphyllum en Bromelia’s die afkomstig zijn van de beste Europese veredelaars. De kwekerij bestaat uit een oppervlak van 1,5 hectare aan glazen kas en 3,5 hectare aan schaduwkas. We leveren onze producten aan alle oostelijk gelegen staten en staan wereldwijd bekend als één van de beste Australische kwekers. Meer informatie over Marlborough Nursery

Op welke manier ben je in contact gekomen met WPS en de Plant Groei Cellen?

In 2012 brachten we een bezoek aan Ter Laak Orchideeën, waar we in de indrukwekkende kwekersfaciliteiten de Plant Groei Cel voor het eerst aan het werk zagen. We herkenden meteen dat de PGC de oplossing was voor onze problemen waar we in de eerste twee productiejaren tegenaan liepen bij het kweken van Phalaenopsis. Nadat Richard ter Laak ons in contact bracht met één van de verkopers van WPS, ontvingen wij een aanbod om de PGC’s te kunnen testen op onze eigen productie.

Hoe verliep de testperiode met de PGC’s?

Na ontvangst van de PGC’s halverwege 2012, hebben we deze getest op onze eigen productie. Meteen werd ons duidelijk dat we hierdoor meer planten per vierkante meter konden gaan kweken. Dit is voor ons een groot voordeel, omdat het kweken van Phalaenopsis bestaat uit een langzaam maar energie-intensief proces. Daarnaast lukte het ons met de PGC’s eindelijk om de planten een gelijke hoeveelheid water te geven. Dit was normaal gesproken niet mogelijk door de grootte van de planten, waardoor er een scheve productie kon ontstaan.

Wanneer besloten jullie om de PGC’s aan te schaffen en hoe lang gebruiken jullie deze nu?

We besloten begin 2013 om de PGC’s aan te schaffen, dus we gebruiken ze nu ongeveer 3 jaar.

Wat was vooraf jullie doel met het aanschaffen van de PGC’s?

Ons hoofddoel was om het aantal planten per vierkante meter in het koelings- en groeiproces te verhogen. Met het gebruik van de PGC’s is het gelukt om de hoeveelheid planten per vierkante meter met 20% te verhogen, in vergelijking met de productie voor de aanschaf van de PGC’s.

Welke impact heeft de Plant Groei Cel gehad op de bedrijfsresultaten?

Nadat we met de gehele productie over zijn gestapt op het gebruik van PGC’s, zagen we het aantal planten per vierkante meter aanzienlijk toenemen. De kwaliteit van de planten is daarnaast toegenomen, doordat het met het huidige systeem mogelijk is om alle planten evenveel water te geven. 
Een ander voordeel dat we geconstateerd hebben, is dat de planten een hoge en symmetrische vorm aannemen, wat precies is waar de consumenten naar op zoek zijn. Het ontwerp van de Plant Groei Cel zorgt ervoor dat de bladen omhoog staan, waardoor er genoeg ruimte over is om de plant te laten ontwikkelen. En het plastic waar de PGC’s van gemaakt zijn, is zelfs na een periode van drie jaar vol UV-straling nog van uitstekende kwaliteit. Voorheen verspreidde een bacteriële infectie zich snel over de gehele productie, maar door de bescherming die een Plant Groei Cel biedt, blijft de bacteriële infectie beperkt tot die ene plant. Het is goed om te zien dat de PGC’s ziektes als het ware automatisch in quarantaine plaatsen, wat ons veel kosten bespaart.

IMG_0374-22.jpg

Zou je de Plant Groei Cel aan andere kwekers aanraden?

Ik zou de Plant Groei Cel absoluut aan andere Phalaenopsis kwekers aanraden, vanwege de toename in het aantal planten per vierkante meter, de gelijke verdeling bij water geven, de vermindering van het aantal vervormingen van knoppen en de verhoging van de attractiviteit qua vorm van de plant.


Hoogeveen Plants start met SmartFlo

Hoogeveen Plants uit Hazerswoude-Dorp heeft besloten op één van haar locaties het SmartFlo-systeem...

Read more
SmartScan 2D zonder tekst

Sorteren met een Vision systeem: jouw ultieme collega?

Hoe zorg je ervoor dat orders efficiënt, snel en uniform uitgevoerd worden? Een Vision systeem kan...

Read more