KP Holland klaar voor de toekomst met unieke inpakrobot

25 november 2019

Tuinbouw, Sorteren en afleveren, WPS

SmartStaff WPS - KP Holland  

KP Holland heeft een unieke en innovatieve robotarm in gebruik genomen voor het in trays plaatsen van haar Kalanchoë 7 cm. Deze robotarm heeft speciaal ontwikkelde “brushes” die ervoor zorgen dat alle planten onbeschadigd in de tray worden gezet. Hierdoor is de kwaliteit van de af te leveren planten gewaarborgd.

Ontwikkeltraject

KP Holland heeft een moderne kas met een hoog niveau aan automatisering. In de afleverfase waren er echter toch nog veel arbeidsintensieve handelingen nodig voor het plaatsen van de planten in de trays. Om daar een oplossing voor te zoeken is KP Holland een samenwerking aangegaan met WPS. De uitdaging was hierbij niet alleen om de gewenste capaciteit te behalen, maar vooral ook om er voor te zorgen dat het blad onbeschadigd blijft gedurende het proces.

Uitgebreide testen

Beide partijen hebben eerst een proof of concept afgesproken. WPS heeft een simulatie gemaakt van de situatie en getest of de oplossing haalbaar is. Verder heeft WPS uitgebreid testen gedaan met verschillende grijpers en ‘artificial hands’ die het blad vrij maken bij het plaatsen van de planten in de tray. Hierdoor blijven de bladeren onbeschadigd. De proof of concept is succesvol verlopen, waarna KP Holland de opdracht heeft gegeven het project daadwerkelijk te realiseren.

Op de foto: Roy van der Knaap, Manager Techniek KP Holland (r), Jan Moekestorm, Projectleider WPS (l).

Meer informatie over KP Holland

 

Share: